Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Προϊστορία

Η Προϊστορία είναι το τμήμα εκείνο της Ιστορίας που περιλαμβάνει την ιστορία των λαών της Γης από την εμφάνιση του ανθρώπου ως την ανακάλυψη της γραφής.

Με βάση την τεχνολογική πρόοδο η Προϊστορία υποδιαιρείται στις εξής περιόδους
Α) Εποχή του λίθου (2.500.000 π.Χ.-3.000 π.Χ.) Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πέτρες για να κατασκευάσουν τα εργαλεία τους
Β) Εποχή του Χαλκού (3.000 π.Χ. -1100 π. Χ. ) Ο χαλκός παραμερίζει την πέτρα στην κατασκευή εργαλείων.
Η Εποχή του Λίθου χωρίζεται σε δύο περιόδους

Παλαιολιθική -Μεσολιθική (ως το 6.500 π.Χ.)
Νεολιθική (ως το 3000 π.Χ)

Παλαιολιθική και μεσολιθική εποχή
Η εμφάνιση του ανθρώπου
• Στην Πρώιμη Παλαιολιθική εποχή, περίπου πριν δυόμιση εκατομμύρια χρόνια, εμφανίζεται ο πρώτος άνθρωπος στην Αφρική. Κατασκευάζει εργαλεία και ζει ομαδικά. (homo habilis – Ικανός άνθρωπος )
• Προς το τέλος της περιόδου εμφανίζεται ένα νέο είδος ανθρώπου, που ανακαλύπτει την φωτιά και βελτιώνει την κατασκευή των εργαλείων. Ίχνη του εμφανίζονται , εκτός από την Αφρική, και στην Ευρώπη και στην Ασία. (Όρθιος άνθρωπος - Homo erectus)
• Στην Μέση Παλαιολιθική εποχή, διακόσιες χιλιάδες χρόνια πριν, εμφανίζεται και επικρατεί ο «σοφός ή έμφρων άνθρωπος (homo sapiens)» . Διαθέτει μεγαλύτερο εγκέφαλο και θάβει τους νεκρούς του.
• Εξέλιξη αυτού του είδους ανθρώπου είναι ο «σοφότατος άνθρωπος (homo sapiens sapiens)» που εμφανίζεται ξεκάθαρα κατά την Ύστερη Παλαιολιθική εποχή (αρχίζει τριανταπέντε χιλιάδες χρόνια πριν) , επινοεί την τέχνη και εξαπλώνεται σε όλη τη γη. Εμείς είμαστε απόγονοι του.
Ζωή στην Παλαιολιθική και μεσολιθική εποχή
 Κλίμα: πολύ ψυχρότερο του σημερινού
 Κατοικία: Σε σπηλιές . Νομαδική ακολουθώντας τα θηράματα. Δίπλα σε πηγές, λίμνες και ποτάμια.
 Ασχολίες:Κυνηγός, τροφοσυλλέκτης, ψαράς
 Τροφή: κυνήγι ( μαμούθ, τάρανδοι, αντιλόπη, βόδια, ελάφια, άλογα) καρποί
 Ενδυμασία: Δέρματα ζώων.
 Εργαλεία: Κυρίως από πέτρα, αλλά και από οστά ή κέρατα ζώων.
 Ταφή νεκρών με κτερίσματα (ο «σοφός άνθρωπος»). Πίστη σε μεταθανάτια ζωή.
 Παρουσία στην Ελλάδα: Θεσσαλία, Μακεδονία, Αργολίδα, Κέρκυρα
Τέχνη
 Εννοούμε την κατασκευή αντικειμένων που δεν καλύπτουν βασικές για την επιβίωση ανάγκες, αλλά έχουν συμβολικό ή τελετουργικό χαρακτήρα.
 Εμφανίζεται στο τέλος της Παλαιολιθική και Μεσολιθικής εποχής
 Είδη τέχνης: ζωγραφικές ή εγχάρακτες αναπαραστάσεις (σπηλαιογραφίες).
Αγαλματίδια από πηλό, λίθο ή οστά. Κοσμήματα (περιδέραια, βραχιόλια, σκουλαρίκια)
 Έχει λατρευτικό ή συμβολικό χαρακτήρα και σχετίζεται με την δημιουργία της θρησκείας (δυνάμεις που επηρεάζουν την ζωή των ανθρώπων) και την ταφή των νεκρών


Πολλές ταινίες ασχολήθηκαν με την προϊστορική περίοδο. Άλλες τεκμηριωμένες, στα μέτρα τοου δυνατού, επιστημονικά, όπως "Ο πόλεμος για την φωτιά" (Quest of fire)του Ζαν Ζακ Ανώ, \ στην οποία περιγράφεται η προσπάθεια μιας ομάδας προϊστορικών ανθρώπων, επιφορτισμένων με την διατήρηση της φωτιάς σε μια φυλή, να ξαναβρούν φωτιά, όταν σβήνει η δική τους, και η συνάντηση τους με μια πιο "πολιτισμένη" φυλή. Στα συν αυτής της ταινίας είναι ότι μπορείτε να τη δείτε και να πείτε ότι παρακολουθήσατε γαλλική ταινία χωρίς υπότιτλους. Πράγμα λογικό, μιας και οι ηθοποιοί δεν μιλάνε, αλλά βγάζουν ήχους, καθώς δεν υπάρχει ακόμα γλώσσα.
Αρκετές περιπετειώδεις και εξωραϊσμένες, όπως το "10.000 BC" του Ρόλαντ Έμεριχ.
Ακόμα περισσότερες είναι οι κωμωδίες που διαδραματίζονται στην προϊστορική εποχή, σαν το "Year one" του Χάρολντ Ράμις , το "Caveman" του Ρίνγκο Στάρ και το "Homo erectus" του Άνταμ Ρίφκιν (προσέξτε το γυαλάκι του πρωταγωνιστή).
Η ταινία "One Million Years B.C." του Ντον Τσάφι κρύβει την αναληθοφάνεια της κάτω από τα καλλίγραμμα πόδια της πρωταγωνίστριας Ράκελ Γουέλτς και το προκλητικό - για τα ήθη της εποχής που προβλήθηκε η ταινία (1966)- μπικίνι που φορούσε. .
Από την απαρίθμηση αυτή δεν θα μπορούσαν να λείψουν η τριλογία των ταινιών "Η εποχή των παγετώνων" και η τηλεοπτική σειρά "Φλίντστοουνς", που αφηγείται τις περιπέτειες μιας οικογένειας στην, υποτίθεται, προϊστορική εποχή.


Κι αν κουραστήκατε, ακούστε και ένα τραγούδι από την "προϊστορική" εποχή του ροκ, από τον Τόνι Στήλ....
Άντε και άλλο ένα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: