Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Οδυσσέας Ελύτης


Οδυσσέας Ελύτης: Ο  μεγάλος ποιητής της εποχής. Επηρεάστηκε αρχικά από τον γάλλο ποιητή Ελυάρ και τον υπερρεαλισμό και, στη συνέχεια, έπλασε το δικό του ποιητικό σύμπαν.
  • Τα ποιήματα του αναδύουν βαθιά αίσθηση της ζωής και του σφρίγους της.
  • Συνεχείς παραθέσεις απροσδόκητων εικόνων, που φθάνουν σε λυρική κορύφωση. Η αλληλουχία των εικόνων είναι  συνειρμική.
  • Επηρεάζεται από την ελληνική παράδοση και το Αιγαίο. Το ελληνικό τοπίο του προκαλεί φωτεινή εφηβική αισιοδοξία, θέληση για ζωή και γνώση της ήττας του θανάτου. Λυρική αισιοδοξία. Το  κατεξοχήν σύμβολο του είναι ο ήλιος.
  • Στα ποιήματα του Ελύτη το όνειρο συζεύγεται  με την πραγματικότητα. Υπάρχει  διάχυτη η  μαγεία της ποίησης, αναμεμειγμένη με μεστή αίσθηση της φύσης. Το συναίσθημα συνδυάζεται με την λογική, το λογικό με το παράλογο.
  • Καινούρια τεχνοτροπία. Το αυθόρμητο λελογισμένο μέσα σε μια υπερρεαλιστική φαντασία. Συνειρμός εικόνων που συνδέονται με ένα ενδόμυχο ρυθμό και λυρική διάθεση. Ο λόγος είναι πάνω από όλα αλλά ακολουθείται η λογική της φύσης.
  • Καινούριος λυρικός κόσμος με καθάριες αρχετυπικές μορφές. Δροσερή εφηβική ποίηση με εικόνες Αιγαίου, καθάριες γυναικείες μορφές. Η ατομική ζωή δένεται με την φύση μυστικιστικά.
  • Λυρική συνειδητοποίηση της νεανικής ευδαιμονίας. Αυτό προκαλεί την εμβάθυνση και τον εμπλουτισμό του περιεχομένου και ερμηνεύει ξεκάθαρα την ψυχή του κόσμου.
Εκτός από ποιήματα έχει κάνει μεταφράσεις και έχει γράψει και δοκίμια. Έργα: Ο Ήλιος Ο Ηλιάτορας, Άξιον Εστί, Προσανατολισμοί, Τα Ρω Του Έρωτα, Άσμα Ασμάτων (μετάφραση), Ανοιχτά Χαρτιά (δοκίμια).  

Για το "Άξιον Εστί" θα επανέλθουμε σε επόμενη ανάρτηση.

Υ.Γ. : Τα κολάζ που συνοδεύουν την παρούσα ανάρτηση είναι του ποιητή.                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: