Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Έϊ, έϊ, έϊ! Έχουμε πάρτι- σόρρυ,κρίση- εδώ... Η οικονομική κρίση πάει Πανελλήνιες


Μολονότι θεωρώ απίθανο να τεθεί θέμα σχετικό με την οικονομική κρίση, θεώρησα σκόπιμο να κάνω αυτήν την ανάρτηση, καθότι μπορεί να δώσει μια αύρα επικαιρότητας στην οποιουδήποτε θέματος έκθεσή σας. Ταιριάζει με όλα σαν την Κόκα Κόλα.  Είναι δηλαδή φάρμακο για "πάσαν νόσον και μαλακίαν"... (Δεν βρίζω, η Αγία Γραφή το λέει. Ματθαίος, Δ' 23, Θ' 35 και Ι' 1)
(Το πρώτο μέρος της ανάρτησης το 'χω "απαλλοτριώσει", πλην δεν θυμάμαι από που...)  

 Η οικονομία είναι μια λέξη που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή και μπορεί να σημαίνει διάφορα πράγματα,  από την εξοικονόμηση χρημάτων μέχρι την οικονομική κατάσταση του κράτους.
   Ως επιστημονικό πεδίο η οικονομία ασχολείται με την βέλτιστη κατανομή περιορισμένων πόρων. Τα Οικονομικά και οι παράπλευροι κλάδοι που τα ακολουθούν, ασχολούνται γενικά με τις οικονομικές επιλογές κρατών, επιχειρήσεων και ανθρώπων.
    Μια βασική αρχή που διδάσκεται σε όλες τις κοινωνικές επιστήμες και αποτελεί επιτομή για την οικονομία είναι ότι καθορίζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο της ζωής μας. Αυτό αποτελεί καθημερινή διαπίστωση και κοινή λογική, καθώς από τα οικονομικά που διδάσκονται στα πανεπιστήμια μέχρι τα οικονομικά μιας απλής νοικοκυράς υπάρχει μια αλληλένδετη σχέση.
 Πολλές φορές η αναφέρεται η οικονομία του κράτους. Με άλλα λόγια, η οικονομική κατάσταση που βρίσκεται το κράτος. Ασχολούνται όλοι με αυτό το θέμα γιατί πολύ απλά όλοι συνεισφέρουν στην οικονομία του κράτους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό καθιστά όλους τους ανθρώπους μέρος του οικονομικού συστήματος που λειτουργεί αέναα και με έναν κυκλικό και επαναλαμβανόμενο τρόπο. Τα αγαθά μετατρέπονται σε χρήματα και με τα χρήματα αγοράζουμε αγαθά. Το ίδιο και με την παροχή υπηρεσιών. Το οικονομικό σύστημα ωστόσο περιλαμβάνει πλήθος περίπλοκων μηχανισμών όσον αφορά την λειτουργία του που το καθιστούν πολύ ευαίσθητο στην οποιαδήποτε μεταβολή.
 Από την στιγμή που υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των κρατών, ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών ισχύει και η έννοια της διεθνούς  οικονομίας. Οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς των ελεύθερα διακινούμενων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι εξαγωγικές σχέσεις που επικρατούν ανά την υφήλιο καθιστούν την οικονομία διεθνή παράγοντα στις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Επιπλέον, η άμεση επίδραση στις οικονομίες των κρατών επέρχεται από το γεγονός της ύπαρξης των διαφόρων νομισμάτων των χωρών ανά τον κόσμο. Το γεγονός και μόνο ότι εμπορεύονται νομίσματα και επηρεάζονται οι αξίες των εξαγόμενων αγαθών επιδρά άμεσα στις οικονομίες των κρατών.
     Μέσα από την νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης η οικονομία έχει αλλάξει πρόσωπο και έχει περιέλθει σε ένα πιο διευρυμένο πεδίο δράσης. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές, τα χρηματιστήρια, οι αλληλεπιδράσεις των νομισμάτων και πολλά άλλα πεδία της οικονομίας επηρεάζονται πλέον όχι μόνο από τις τοπικές αγορές αλλά από τις παγκόσμιες. Αυτό έχει σαν συνέπεια να δημιουργούνται πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε πολλά κράτη συγχρόνως.
  Οι απόψεις για το κατά πόσο ωφελήθηκε η παγκόσμια οικονομία από τις τελευταίες αλλαγές διίστανται. Γιατί πολλοί εκφέρουν την γνώμη ότι πλέον οι αγορές έχουν γίνει αλληλοεξαρτημένες, άρα μια πιθανή κατάρρευση μιας εκ των μεγάλων οικονομιών μπορεί να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες και έτσι να έχουμε αλυσιδωτές αντιδράσεις και ραγδαία κατάρρευση όλων των οικονομιών του πλανήτη.

    Διαταραγμένη σχέση μεταξύ των κρίκων που απαρτίζουν την αλυσίδα της οικονομίας προκαλεί μια σειρά αναταράξεων που είναι γνωστές ως οικονομική κρίση.  Με τη μορφή που έχει η οικονομία σήμερα το φαινόμενο αυτό αφορά όλους τους ανθρώπους και τα κράτη.
Αίτια της κρίσης
Απληστία, κακές επιλογές , η δομή του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος που πάσχει από γιγαντισμό, γεγονός που το καθιστά δυσκίνητο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να  ανταποκριθεί στις εξελίξεις και ευπρόσβλητο σε επιθέσεις και παγίδες καιροσκόπων κερδοσκόπων.
 Μορφές και παράγωγα της οικονομικής κρίσης
Ακρίβεια, ανεργία, εγκληματικότητα, ελαστικοποίηση εργασίας ,  πληθωρισμός και έλλειψη αγαθών, φτώχεια και ανέχεια, πολιτιστική υποβάθμιση και πνευματική ένδεια, χαμηλό βιοτικό επίπεδο
Περιβάλλον και κρίση.
Οι άνθρωποι και οι εταιρίες στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν δεν προσέχουν την οικολογική ισορροπία, δεν λαμβάνουν  τα απαραίτητα μέτρα προστασίας  του περιβάλλοντος προκειμένου να αποφύγουν το επιπλέον κόστος, υπεραντλούν  τους φυσικούς πόρους.
Πολιτική και κρίση
Η οικονομική ύφεση είναι ζημιογόνα για την δημοκρατία, υποθάλπει το λαϊκισμό και τη δημαγωγία, οι   μπορούν ευκολότερα να παρασυρθούν καθώς οι επιτακτικές ανάγκες τους παρόντος μπορούν να τους οδηγήσουν στην υποστήριξη επιλογών που δεν ευνοούν την μακροπρόθεσμή πρόοδο της χώρας, ευνοούνται φαινόμενα μεσσιανισμού  και η εμφάνιση αυτόκλητων σωτήρων, διευκολύνεται στο όνομα της κρίσης οι λήψη αποφάσεων που παραβιάζουν βασικά δικαιώματα των πολιτών.
πολίτες
 Κοινωνία και κρίση
Αδυνατίζει ο κοινωνικός ιστός, ευνοείται ο ανταγωνισμός με κάθε μέσο, δημιουργούνται μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα, όξυνση κοινωνικών αντιθέσεων, αύξηση εγκληματικότητας, ευνοούνται εγωκεντρικές και εγωιστικές συμπεριφορές
Κρίση και πολιτισμός
Η τέχνη κι ο πολιτισμός είναι τα πρώτα θύματα της κρίσης καθώς δεν δίδονται τα απαραίτητα κονδύλια για την πνευματική ανάπτυξη, μειώνονται οι παροχές που αφορούν  την παιδεία, λιμνάζει η πνευματική παραγωγή.
Αντιμετώπιση κρίσης και τον προβλημάτων που δημιουργεί
Κοινωνική σύγκλιση, ενδυνάμωση ανθρωπίνων σχέσεων, επένδυση σε πρακτικές και συμπεριφορές που ενισχύουν την συνοχή του κοινωνικού ιστού, προσπάθεια από την πολιτεία και τους θεσμούς  για προστασία από την κρίση των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, ενδυνάμωση - τώρα περισσότερο από ποτέ- του κράτους πρόνοιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: