Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ασπιδοποιΐα

Νομίζω πως είναι παράδοση πια μεταξύ των φιλολόγων που διδάσκουν έπος στο Γυμνάσιο να αναθέτουν δύο συγκεκριμένες εργασίες στους μαθητές τους: στην μεν Α' Γυμνασίου την κατασκευή της σχεδίας του Οδυσσέα, στη δε Β' την απεικόνιση της ασπίδας του Αχιλλέα. Κι επειδή εγώ φέτος Ιλιάδα κάνω, τήρησα το έθιμο και... ιδού τα αποτελέσματα: το Β1 Γυμνασίου Παραδεισίου (και όχι μόνο) παίρνει για λίγο τη θέση του Ηφαίστου και φτιάχνει την ασπίδα του μεγαλύτερου ήρωα των Αχαιών!
Ο Αχιλλέας, οργισμένος με τον Αγαμέμνονα όπως ξέρουμε για την αρπαγή της Βρισηίδας, αποσύρεται από τον πόλεμο μαζί με τους Μυρμιδόνες και δεν δέχεται με κανέναν τρόπο να γυρίσει πίσω, να ξεχάσει, να πει
Αντιθέτως, συλλαμβάνει ένα περίπλοκο σχέδιο ώστε να αναγνωρίσουν οι συμπολεμιστές την αξία του και να ξεπλύνει την ντροπή: ζητά από τη μητέρα του Θέτιδα να μεσολαβήσει στον Δία για να αποκαταστήσει εκείνος την πληγωμένη τιμή του. Ο Δίας, λοιπόν, ευνοεί την πλευρά των Τρώων και, έτσι, η απουσία του Αχιλλέα γίνεται αισθητή στους Αχαιούς με τον πιο επώδυνο τρόπο.  Ο Έκτωρ, μάλιστα, πολεμάει με τέτοια λύσσα που απειλεί πως θα κάψει τα καράβια των Ελλήνων και θα τους αφανίσει... Ο αγαπημένος φίλος του Αχιλλέα, Πάτροκλος, δανείζεται τότε την πανοπλία του αποφασισμένος να κινητοποιήσει τους Έλληνες και να ανακόψει την ορμητική επέλαση των αντιπάλων γενικότερα και του Έκτορα ειδικότερα. Λίγο, όμως, η βουλή του Δία, λίγο η προαποφασισμένη του μοίρα, λίγο κι η δική του αμυαλιά κι ο Πάτροκλος σκοτώνεται από τον Έκτορα, ο οποίος παίρνει για λάφυρο τα όπλα του, για την ακρίβεια τα όπλα του Αχιλλέα. 
Ο Αχιλλέας δεν μπορεί να απέχει πια από τον πόλεμο: η ανάγκη του να τιμήσει τη μνήμη του φίλου του και να γυρέψει εκδίκηση για τον φόνο του τον σπρώχνει να αφήσει κατά μέρος τη διχόνοια, να συμφιλιωθεί με τον Αγαμέμνονα και να επιστρέψει στο πεδίο της μάχης. Πώς, όμως; Όπλα δεν έχει διότι αυτά έχουν καταλήξει στα χέρια του Έκτορα. Και πάλι η μανούλα κάνει το θαύμα της: ξέροντας πως και το τέλος του ίδιου του Αχιλλέα είναι κοντά,  ζητά από τον Ήφαιστο να φτιάξει μια καινούρια πανοπλία στον γιο της για να δώσει τις τελευταίες του μάχες με όπλα που όμοιά τους άλλος θνητός (ούτε ημίθεος) δεν έχει κρατήσει.

Κάπου εδώ αναλαμβάνει δράση το Β1 Γυμνασίου Παραδεισίου. Γιατί εντάξει, θεός ήταν ο Ήφαιστος αλλά δεν τα προλάβαινε όλα: έπρεπε να κατασκευάσει και τα όπλα των θεών (Αυτός πια ο Απόλλωνας και ο Άρης όλη την ώρα τού ζητούσαν επιδιορθώσεις στα σπαθιά και τις ασπίδες τους!), ήθελε να φτιάξει και την πιο περίτεχνη ασπίδα που είχε συλλάβει ανθρώπου εεε θεού νους, είχε και την αναπηρία στο πόδι που τον ταλαιπωρούσε... Οπότε, τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν: αποφάσισαν να άρουν μέρος του φόρτου εργασίας του αφιερώνοντας τον κόπο και την φαντασία τους στον σχεδιασμό της ασπίδας του Αχιλλέα. 
Στη ραψωδία Σ 478-608 έχουμε την (πρώτη;) λογοτεχνική έκφραση (αναλυτική περιγραφή) της ασπίδας. Στο κέντρο της έχει το σύμπαν με τον ήλιο, το φεγγάρι και τους αστερισμούς και τριγύρω εκτείνονται σε ομόκεντρους κύκλους σκηνές που σχετίζονται με τη ζωή των ανθρώπων σε καιρό ειρήνης και σε καιρό πολέμου. Στο εξώτερο στεφάνι, στον τελευταίο κύκλο απεικονίζεται ο ωκεανός που περιβάλλει όλον τον κόσμο. Ναι μεν αναλυτική η περιγραφή αλλά όχι και εξαντλητική... Γι' αυτό και τα παιδιά ερμήνευσαν με τον δικό τους τρόπο τους στίχους και έβαλαν -κατά κυριολεξία- τη δική τους πινελιά στην αναπαράσταση της ασπίδας!
Τα έργα τους τα συνέθεσα στο παρακάτω βίντεο χρησιμοποιώντας για μουσική υπόκρουση το κομμάτι Through the fires, Achilles and Immortality από το OST της ταινίας Troy. Δεν είναι του γούστου μου αυτή η  χαλαρή-πιο-χαλαρή-δεν-γίνεται κινηματογραφική μεταφορά της Ιλιάδας αλλά το συγκεκριμένο μουσικό θέμα (ειδικά ο τίτλος του) μου φάνηκε πολύ ταιριαστό...

Ο Αχιλλέας πια δεν έχει μία αλλά 11+1 ασπίδες να διαλέξει και να πολεμήσει...

Γιάννης Ε.

Χανόρα Α.

Άντζελα Λ.

Ευρυδίκη Ζ.

Πηγή Κ., Μαρία Κ.

Ευαγγελία Ε.
Ευαγγελία Ε. [πίσω όψη]
   

Κυριακή Θ.
Κυριακή Θ. [πίσω όψη]


Παρασκευή Α.


Γαβριέλα Β. [εμπνευσμένη από τους Σταυροφόρους]


Κατερίνα Ζ.

Χάιδω Δ.
Χάιδω Δ. [πλάγια όψη]


Τιμητική συμμετοχή του Γυμνασίου Μεθάνων:
Λεονάρντο Σ.

Υ.Γ. Πατώντας εδώ μπορείτε να βρείτε την περσινή ανάρτηση με τις ασπίδες που έφτιαξαν μαθητές-τριες του Γυμνασίου Αρχαγγέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: