Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Η Α' Γυμνασίου Παραδεισίου πάει ραδιόφωνο!

Ή μάλλον πήγε ήδη καθώς χτες ήταν η πρώτη της ραδιοφωνική εκπομπή στο Ραδιόφωνο Λυχνάρι! Ως κλείσιμο της δράσης που οργανώσαμε στο σχολείο μας σε συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων και το κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Δίοδος, τα παιδιά είχαν τη δική τους ώρα να παρουσιάσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια και να μιλήσουν για ό,τι τους απασχολεί στο ακροατήριο του σταθμού.
Εκπαιδευτικοί από το σχολείο μας, και από άλλα σχολεία της Ρόδου, συμμετείχαμε στο πιλοτικό πρόγραμμα "Μετάβαση στο νέο σχολείο: μία ενεργητική διαδικασία" που συντόνισαν από κοινού ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Δωδεκανήσου και το κέντρο πρόληψης Δίοδος. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, ο Σπύρος και ο Γιώργος, συνεργάτες της Διόδου, δούλεψαν με τα παιδιά του Α1 και του Α2 Γυμνασίου Παραδεισίου για περίπου δύο μήνες κατά τους οποίους ενθάρρυναν με βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδια τη δημιουργικότητα, την εξωτερίκευση σκέψεων και συναισθημάτων και τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών-τριών. 
Για να γιορτάσουμε τη λήξη των συναντήσεών μας, αποφασίσαμε να μοιραστούμε αυτό που έγινε εντός τάξης και εκτός σχολείου. Έτσι, η Ιωάννα, υπεύθυνη της Διόδου και ραδιοφωνική παραγωγός στο Λυχνάρι, μας φιλοξένησε χτες στην εκπομπή της και μας έδωσε βήμα επικοινωνίας.
Η ώρα ήταν περίπου 14:20 όταν η Ιωάννα μας καλωσόρισε στο στούντιο του ραδιοφώνου και δέκα λεπτά αργότερα, η πρώτη ομάδα παιδιών ήταν στον αέρα! 
Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, η Αλκμήνη, η Εύη, η Ελένη Τ. και η Ελένη Π. παρουσίασαν τα αγαπημένα τους τραγούδια εξηγώντας γιατί οι στίχοι αυτοί τις συγκινούν με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ακούσαμε την Κλεψύδρα   επειδή χρειαζόμαστε πάντα λίγο παραπάνω χρόνο, το Άσε με να κάνω λάθος αφού η παιδαγωγική αξία του λάθους είναι μεγάλη, το Είναι τόσο απλό  καθώς οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένα (απλό) ταξίδι και τον Προσκυνητή γιατί η αγάπη μας αθωώνει όλους. 
Στη συνέχεια, ήταν η σειρά της Μαρίνας, της Κάρμεν, του Παναγιώτη, του Σίμου και της Σαββίνας. Μαζί τους ήταν και ο Γιώργος -ένας από τους δύο ιθύνοντες του προγράμματος. Σκοπός της συνέντευξης που ακολούθησε ήταν να αναλύσουν τα παιδιά τις εμπειρίες τις οποίες αποκόμισαν από την εφαρμογή του προγράμματος στην τάξη τους: τι θυμούνται και κρατάνε από τις συναντήσεις αυτές, τι τους άρεσε και τι τους δυσκόλεψε, τι θα τους λείψει τώρα που η παρέμβαση ολοκληρώθηκε και η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της, τι φοβούνται και τι ονειρεύονται για το μέλλον τους μέσα και πέρα από το σχολείο. Τα παιδιά μίλησαν με ειλικρίνεια, ευαισθησία και ωριμότητα για όσα τους απασχολούν και με ένα στόμα ευχήθηκαν να συνεχίσει το πρόγραμμα και την νέα χρονιά γιατί το δέσιμο που προέκυψε από την κοινή αυτή δράση δε... λύνεται με το πέρασμα των καλοκαιρινών διακοπών.
Ο επίλογος της εκπομπής έγινε από μένα και νομίζω πως το συμπέρασμα της κουβέντας μας με την Ιωάννα ήταν το ίδιο με των παιδιών: πόσο αξίζει κάθε προσπάθεια που γίνεται είτε μέσα στην τάξη είτε έξω από αυτήν, όταν στοχεύει στη συνεργασία και την επικοινωνία, στο άνοιγμα από τον δικό μας κλειστό εαυτό και το μοίρασμα με τον άλλον. Μαθαίνουμε περισσότερα για εμάς και φοβόμαστε λιγότερο τον άλλον.
Οι εκπρόσωποι της Α' Γυμνασίου Παραδεισίου στο ραδιόφωνο Λυχνάρι!
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που ταξιδέψαμε μαζί αυτόν τον δρόμο, τα άτομα με τα οποία συνεργαστήκαμε στον Σ.Σ.Ν. και τη Δίοδο, το Λυχνάρι για τη φιλοξενία και σίγουρα τα παιδιά που στάθηκαν οι καλύτεροι συνοδοιπόροι, η πυξίδα, το ταξίδι κι ο τελικός προορισμός μαζί.

Υ.Γ. Δεν τελειώνουμε εδώ! Σύντομα θα μάθετε/ακούσετε και άλλα από μας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: