Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Μεγάλοι Έλληνες Στιχουργοί: Κώστας Τριπολίτης (Τρία τραγούδια του σχολιασμένα από μαθητές και μαθήτριες του Δ2 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου)

Η φετινή μας βόλτα στους μεγάλους Έλληνες στιχουργούς συνεχίζεται σήμερα με τον Κώστα Τριπολίτη και τρία τραγούδια του τα οποία σχολίασε η ομάδα μαθητών και μαθητριών του Δ2 που αποτελείται από τους Βαγγέλη Ξ. . Νίκο, Αναστασία, Κωνσταντίνα και Μιχάλη .
Ανάλυση τριών τραγουδιών του Κώστα Τριπολίτη  απο τους μαθητές του Δ1 Βαγγέλη Ξ., Νίκο, Αναστασία,  Κωνσταντίνα, και  Μιχάλη . 
1) Μη γελάς (Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος, Ερμηνεία: Δήμητρα Γαλάνη )
Οι στίχοι του τραγουδιού αυτού  οι οποίοι έχουν γραφεί το 1979 φανερώνουν ξεκάθαρα την κεντρική ιδέα πάνω στην οποία έχει βασιστεί ο στιχουργός για να τους γράψει. Πρόκειται για τα γεγονότα που συνέβαιναν τότε στην Ελλάδα και τα προηγούμενα χέρια και σχετίζονται με τις κυβερνήσεις της, ειδικά τις δικτατορικές . Το μήνυμα το οποίο παίρνουμε σχετίζεται με την τυραννία, που είχαν επιβάλλει οι πολιτικοί  και κάθε νέος της Ελλάδας φαίνεται να νιώθει πως τα όνειρά του είναι γκρεμισμένα. Νιώθουν μεγάλο πόνο και βιώνουν την αδικία γιατί χωρίς όνειρα δεν έχουν μέλλον. Η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια πάνω στην πλάτη του λαού, ο οποίος έχει πλέον πολύ περιορισμένες δυνατότητες για να ζήσει καλή ζωή. Και γι' αυτό και η μόνη αλλά και σκληρότερη λύση είναι η ξενητιά. Τέλος, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η ζωή είναι ένα μάθημα το οποίο οι άνθρωποι της εποχής έχουν ήδη πάρει. Συμπερασματικά διαπιστώνουμε πως το ποίημα ανταποκρίνεται και στο σημερινό πρόσωπο της κοινωνίας και κυβέρνησης, αφού τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Σόρι, δεν βρήκα βίντεο
2) Μεγάλη στιγμή (Μουσική: Νίκος Ιγνατιάδης, Ερμηνεία: Μπέσυ Αργυράκη)
Στο τραγούδι Μεγάλη στιγμη" παρουσιάζεται ως μεγαλύτερη στιγμή εκείνη στην οποία δυο άνθρωποι ερωτευμένοι ανταμώνονται μετά από πολύ καιρό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι  έχουν πολλά πράγματα να εκφράσουν ο ένας στον άλλο, πράγματα που δεν μπόρεσαν να ζήσουν σε άλλη στιγμή.  Τη στιγμή που ξαναανταμώνονται υπάρχει πολύ περισσότερο πάθος γιατί υπήρχαν πολλές στιγμές που δεν μπόρεσαν να τις μοιραστούν. Τώρα η αγάπη μεγαλώνει και αγκαλιάζει ακόμα περισσότερο τους δυο ερωτευμένους.

3) Αν ρωτάς τι τρέχει (Μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος, Ερμηνεία: Γιάννης Κούτρας)
Αυτό το τραγούδι  αν και γράφτηκε τη δεκαετία του '70, περιγράφει εξίσου και την σημερινη εποχή και προβάλλει το πώς έχει εξελιχθεί η κοινωνία. Ο στιχουργός Κώστα Τριπολίτης αναφέρεται χαρακτηριστικά σε μια σειρά αλλάγες που γίνονται γύρω του (από τη μόδα μέχρι και την νοοτροπία αλλά και την χρήση λέξεων). Συγκεκριμένα, θίγει την ξενομανία που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κι έχει επηρεάσει τις συνήθεις των Ελλήνων όσο και την ελληνική γλώσσα.  Το γεγονός αυτό επηρεάζει άμεσα την κοινωνία και τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς "φυτεύεται" μια σειρά από λέξεις, αντιλήψεις και ιδέες που σχετίζονται με την διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου τη σύγχρονη εποχή. Η συγκεκριμένη κατάσταση φαίνεται να ξενίζει το ποιητικό υποκείμενο, το οποίο αναπολεί τα παιδιά του χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων δεν είχε πραγματοποιηθεί καμιά από αυτές τις αλλαγές.
Και ξανά μανά σόρι, δεν βρήκα βίντεο




Δεν υπάρχουν σχόλια: