Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Μεγάλοι Έλληνες στιχουργοί: Άκης Πάνου (Τρία τραγούδια του Άκη Πάνου σχολιασμένα από τους Βαγγέλης Π., Βάσω, Διαμαντής, Μαρία Π. από το Δ2)


  Η αρχική σκέψη ήταν να ξεκινήσω αποκαλώντας τον Άκη Πάνου "Χατζιδάκι του λαϊκού τραγουδιού". Πλην ο Άκης Πάνου δεν είναι κανενός τύπου Χατζιδάκις, είναι ο Άκης Πάνου, τουτέστιν ένας αυτόφωτος δημιουργός και ένας   από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες/στιχουργούς γενικά, όχι απλά και μόνο του λαϊκού τραγουδιού. Με τον Άκη Πάνου ασχολήθηκε σχολιάζοντας τρία τραγούδια του, στα πλαίσια του αφιερώματος σε μεγάλους Έλληνες στιχουργούς, η ομάδα μαθητών/μαθητριών από το Δ2 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου που αποτελείται από τους/τις Βαγγέλη Π., Βάσω, Διαμαντή, και Μαρία Π..

 1) Αχαριστία (Μουσική: Άκης Πάνους, Ερμηνεία: Στράτος Διονυσίου)
   Το τραγούδι  προφανώς  αναφέρεται σε μια μεγάλη αγάπη, στην οποία ο άνδρας έδωσε όλο του  το  είναι κι όλη του η ζωή, αγάπησε βαθιά την σύντροφο του και της έδωσε ό,τι μπορούσε. Της έδωσε τα πάντα. Ένιωθε τόσο βαθιά συναισθήματα που δεν άντεχε μακριά της. Το κείμενο μας αποκαλύπτει όμως, πως η αγάπη ήταν μονομερής. Ο άντρας συμβιβάστηκε και έκανε τα θέλω της δικά του, της συμπαραστάθηκε στις δύσκολες στιγμές. Δεν κοίταξε ποτέ άλλη γυναίκα πέρα από αυτή και πάντα την σεβόταν απόλυτα.   Αντιθέτως η γυναίκα δεν ανταποδίδει τα ίδια συναισθήματα στο σύντροφο της, δεν εκτιμάει τις πράξεις και την κατανόηση του άνδρα της. Η αγάπη που εισπράττει απλόχερα από τον άντρα της είναι τεράστια και ικανή να αντέξει πολλά. Εκείνη όμως όλα αυτά τα αγνοεί, τα ξεχνά και τελικά τον χωρίζει,  αδιαφορώντας  για τις συνέπειες αυτού του χωρισμού. Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε πως είναι εγωίστρια και αχάριστη, αφού σκέφτεται μόνο τον εαυτό της. Τέλος ο άντρας φαίνεται να είναι βαθιά πληγωμένος και απογοητευμένος από την απάνθρωπη στάση της γυναίκας του. Η θλίψη του έχει τόσο μεγάλες  διαστάσεις που επικαλείται ανώτερες δυνάμεις προκειμένου να αντλήσει κουράγιο και δύναμη.

2) Άντε να περάσει η μέρα (Μουσική: Άκης Πάνου. Ερμηνεία: Στέλιος Καζαντζίδης)
    Το  τραγούδι αναφέρεται σε έναν μοναχικό άνθρωπο που δεν βρίσκει λόγο ύπαρξης και ζωής. Η ζωή του μπορεί να χαρακτηριστεί ως άχρωμη, θλιμμένη και μοναχική. Το μόνο που επιθυμεί είναι να απαλλαχθεί από το ανούσιο πεπρωμένο της ζωής του. Θέλει να τρέξει τον χρόνο, να κυλήσουν τα χρόνια γρήγορα και αβίαστα και, τελικά, να τελειώσει οριστικά. Μπορούμε να υποθέσουμε πως ένας από τους λόγους αυτής του της μιζέριας, μπορεί να οφείλεται στην απώλεια αγαπημένων του προσώπων ή μπορεί απλώς οι συγκυρίες της ζωής του τον οδήγησαν να σκέφτεται τόσο αρνητικά και να απαξιεί για αυτήν.

3)Άσε με ζωή (Μουσική: Άκης Πάνου, Ερμηνεία: Γιάννης Ντουνιάς )
Ο στιχουργός του τραγουδιού αυτού αναφέρεται σε ένα άνθρωπο που στη ζωή του προφανώς υπήρξαν πολλά προβλήματα και δυσκολίες που τον καταστρέψανε. Ωστόσο, μοιάζει απρόθυμος να τα αντιμετωπίσει, καθώς στο κείμενο αναφέρεται χαρακτηριστικά πως έχει  βαρεθεί την ίδια του την ζωή, την χαρακτηρίζει ως ψεύτικη και κάθε φορά που ξυπνάνε στο μυαλό αναμνήσεις, βασανίζεται και προσπαθεί να τις απομακρύνει.  Έχει κουραστεί να ζει μέσα σε καημούς, βάσανα και έγνοιες που δεν μπορεί να ξεπεράσει. Έτσι, εξαιτίας αυτών καταφεύγει στην κατάχρηση ποτού ως μόνη λύση που θα τον απαλλάξει από τους καημούς του. Γνωρίζει όμως  ότι αυτή του η επιλογή είναι προσωρινή και δεν θα επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Θέλει  όμως να πιστέψει έστω και για λίγο ότι μπορεί να απαλλαχθεί και να ξεχάσει όλούς του τους καημούς.         


Δεν υπάρχουν σχόλια: