Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Μεγάλοι Έλληνες στιχουργοί: Μανώλης Ρασούλης (Τρία τραγούδια του - και, μπόνους, ένα του Τάκη Σιμώτα- σχολιασμένα από μαθητές από το Δ2 του Μοουσικού Σχολείου Ρόδου)

    Το αφιέρωμα της Α' Λυκείου σε μεγάλους Έλληνες στιχουργούς κλείνει σήμερα με τον μεγάλο αιρετικό (και μεγάλο ερωτικό), τον Μανώλη Ρασούλη. Οι μαθητές του Δ2  Άννα, Δήμητρα, Νεφέλη και Δημήτρης σχολιάζουν σήμερα τρία τραγούδια του Ρασούλη (κι ένα  ακόμη του Τάκη Σιμώτα που σχολίασαν εκ παραδρομής).
   1) Νιώσε με (Μουσική: Πέτρος Βαγιόπουλος, Ερμηνεία: Μανώλης Ρασούλης)
Το ποιητικό υποκείμενο στο τραγούδι αυτό εξηγεί ότι πολλές φορές αναρωτήθηκε αν τον αγαπούνε οι άνθρωποι γύρω του. Και σε περίπτωση που τον αγαπούν, αν τον αγαπούν για αυτό που φαίνεται ή για αυτό που είναι. Βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν ξέρει ποιος είναι και ζητάει από αυτήν που αγαπά να τον νοιώσει. Και ως αντάλλαγμα εκείνος θα της προσφέρει ό, τι θέλει. Προσθέτει πως υπήρχαν πολλές φορές που αναλογίστηκε μέσα στη σιωπή τους όρκους που είχε δώσει σε κείνη και πίστευε σε αυτά που είχε ορκιστεί, με αποτέλεσμα να μην φοβάται. Και πάλι όμως καταλήγει στην άγνοια. Δεν ξέρει ποιος είναι και ζητά βοήθεια από την αγαπημένη του. Γιατί πολλοί ορκίστηκαν πως τον αγάπησαν για αυτό που ήταν, αλλά όταν τον πίστεψαν τους εγκατέλειψε. Τελικά κατάλαβε ότι τον είχαν μόνο ανάγκη και για αυτό βρίσκονταν κοντά του.

2) Τρελή κι αδέσποτη (Μουσική: Νίκος Ξυδάκης, Ερμηνεία: Νίκος Παπάζογλου)
   Σε αυτό το τραγούδι η αγαπημένη του ποιητικού υποκειμένου παρουσιάζεται ως μετρό φωτισμένο που μπαίνει μέσα στην καρδιά του όταν λέει "σ' αγαπώ". Και τη χαρακτηρίζει "τρελή" κι "αδέσποτη". Λέει πως την χρειάζεται γιατί η καρδιά του είναι θλιμμένη και την χρειάζεται. Αν κοιμηθεί μαζί του νοιώθει πως θα ξεχάσει ποιος είναι, θα αλλάξει τρόπο ζωής και θα αλλάξει μέχρι και το παρελθόν του γι 'αυτήν.


3) Αχ Ελλάδα (Μουσική: Βάσω Αλαγιάννη, Ερμηνεία: Μανώλης Ρασούλης )
     Το τραγούδι αναφέρεται στην Ελλάδα και στους Έλληνες που όλο και περισσότερο φεύγουν σε άλλα μέρη και ξεχνούν την πατρίδα τους. Ο στιχουργός μιλάει για την Ελλάδα  και την ευγνωμοσύνη  που νοιώθει γι' αυτήν και όσα του έμαθε για την ζωή. Νοιώθει την ανάγκη να την ευχαριστήσει, διότι μέσα σ' αυτήν και απ' αυτήν γεννήθηκε και μεγάλωσε. Αναφέρει όμως και ότι η Ελλάδα του συμπεριφέρεται άσχημα και και τον διώχνει. Δεν τον αναγνωρίζει συνάμα όμως δεν μπορεί και να ζήσει χωρίς αυτόν, όπως κι εκείνος, γιατί τον χρειάζεται και αποτελεί μέρος της.


3+1) Κανείς εδώ δεν τραγουδά (Στίχοι: Τάκης Σιμώτας, Μουσική και ερμηνεία: Νίκος Παπάζογλου)
Σ΄αυτό το τραγούδι το ποιητικό υποκείμενο εξηγεί πως νοιώθει, την ψυχολογική του κατάσταση. Η καρδιά του είναι ραγισμένη και προσπαθεί να απαλύνει τον πόνο του με το ποτό και το μπαγλαμαδάκι. Αναλογίζεται που κάποτε ήταν στο ίδιο μέρος με αυτήν που αγαπούσε και τώρα δεν ξέρει ούτε που είναι, ούτε τι γυρεύει κι αναρωτιέται.
  Στο χώρο εκείνο δεν είναι ο μόνος τέτοιος. Κανείς δεν τραγουδούσε και κανείς δεν χόρευε, ήταν όλα περιτριγυρισμένα από την θλίψη. Το μόνο που ακούγεται είναι η πενιά του μπαγλαμά που τον ταξίδευε.
  Στο τέλος, ζητάει απεγνωσμένα, αν την δει κάποιος, να τη φέρει σε εκείνο το ίδιο ταβερνάκι. Εκείνος θα είναι κρυμμένος στην γωνιά, για να την δει έστω, για λίγο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: