Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Η ποίηση ως επαναστατική πράξη:"Όταν" και "Η διαθήκη μου" του Μιχάλη Κατσαρού (Και λίγα λόγια για το "Τους έχω βαρεθεί" του Βολφ Μπίρμαν)

    Εναλλακτικοί τίτλοι της ανάρτησης θα μπορούσαν να είναι "Μολότωφ με λέξεις", "Οράματα και θάματα", "Το όπλο μου ρίχνει στίχους", "Η σιωπή μου προς απάντηση σας", "Η ποίηση είναι στους δρόμους"... Κάθε τι από τα παραπάνω αποδίδει την ατμόσφαιρα της ποίησης του Μιχάλη Κατσαρού.

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Η Άννα του Κλήδονα - Διαμαντής Αξιώτης

   Πολύτιμες πληροφορίες για την θέση των γυναικών παλαιότερα μπορούμε να αντλήσουμε από το διήγημα του Διαμαντή Αξιώτη "Η Άννα του Κλήδονα" το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ολοκληρωμένο εδώ. Το απόσπασμα του διηγήματος το οποίο περιλαμβάνεται στο βιβλίο Λογοτεχνίας της Β΄Γυμνασίου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

"Έρωτος αποτελέσματα: Η Ελενίτσα" - Ιωάννης Καρατζάς

Το κείμενο  που ανθολογείται στο  σχολικό βιβλίο με υπότιτλο "Η Ελενίτσα" αποτελεί απόσπασμα  μιας από τις τρεις ηθικοερωτικές ιστορίες που δημοσιεύτηκαν  με τίτλο "Έρωτος αποτελέσματα" το 1792 και αποτελούν κατά πολλούς τα πρώτα νεοελληνικά διηγήματα.

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Κι άλλο έγκλημα χωρίς τιμωρία: "Το αντίτιμον" (Δημήτρης Καμπούρογλου ) και λίγα λόγια για τον Αχιλλέα απ' το Κάιρο και την Πεφρωνία απ΄τη Σπάρτη- πάλι έκανα τεράστιο τίτλο!

   Αν  αυτό που είπαμε στο διήγημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη με τίτλο "Πίστομα"- ότι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας ενός μικρού παιδιού ήταν η κοινωνία λόγω της πίεσης που άσκησε στον Κουκουλιώτη ή/και της σιωπηρής συνενοχής με την οποία περιέβαλε το έγκλημά που διέπραξε ώστε να αποκαταστήσει την "τιμή" του- ισχύουν μια φορά, στο διήγημα  "Το αντίτιμον" του Δημήτρη Καμπούρογλου ισχύει στη νιοστή. Διότι στην περίπτωση αυτή η κοινωνία πάει παραπέρα, γενόμενη και φυσικός αυτουργός μιας προμελετημένης εγκληματικής πράξης, και εδώ με βασικό ελατήρια της διαφύλαξη της τιμής. (Διαβάστε εδώ το διήγημα, μαζί με τις ερωτήσεις της τράπεζας θεμάτων).

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Άσμα ηρωικό και πένθιμο: "Υστεροφημία" - Κώστας Καρυωτάκης

  Με ενδοιασμούς δημοσιεύω σήμερα την ανάρτηση. Διστάζω πρώτα γιατί το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη "Υστεροφημία" είναι ένα από τα αγαπημένα μου ποιήματα και φοβάμαι μήπως προσεγγίζοντας το "φιλολογικά" μού το κάψω... Αλλά από την άλλη, αφού δεν έγινε σε τόσα άλλα γιατί να γίνει σ΄αυτό!