Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Η ταφή του Πολυνείκη - Από τους μαθητές της Β΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Ρόδου

    Σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί δεν έχει γυριστεί το "Avatar No2", είναι γιατί ο Κάμερον θα γυρίσει σε ταινία την "Αντιγόνη"  και είπαμε να κάνουμε ένα ψυχικό και τονε βοηθάμε, τον άνθρωπάκο, κάνοντας του το σκριπτ (θαρρώ έτσι λένε τα σκίτσα  με το στήσιμο της σκηνής μιας ταινίας πριν το γύρισμά της).
 Οι μαθητές και οι μαθήτριες, λοιπόν, από την Β΄Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Ρόδου ανέλαβαν να εικονοποιήσουν στιγμιότυπα από τα δύο πρώτα επεισόδια της "Αντιγόνης,  αξιοποιώντας όσον αφορά την ταφή του Πολυνείκη και τις πληροφορίες που μπορούν να συναχθούν από τον πρόλογο  και τις  δυο αγγελικές  ρήσεις του φύλακα για όσα συνέβησαν εκτός σκηνής. Εμείς άλλωστε σε ταινία βοηθάμε, άρα είμαστε απαλλαγμένοι από τις δεσμεύσεις ενός θεατρικού έργου όσον αφορά την ενότητα του τόπου.

   Οι ζωγραφιές των παιδιών συγκεντρώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία μιας κατά κάποιο τρόπο  μικρού μήκους ταινίας, αυτή που ακολουθεί. (Ευχαριστώ, gia des, για το ηχητικό μοντάζ του θέματος "Η θυσία της Αντιγόνης" που έγραψε ο Χατζιδάκις για μια παράστασης της "Αντιγόνης" του Ανουίγ)

Ακολουθεί σε παγκόσμια πρώτη και αποκλειστικά για τους αναγνώστες του ιστολογίου το πρώτο μέρος του σεναρίου της ταινίας. (Νεφέλη, καταπληκτική σύλληψη η απεικόνιση του φύλακα ως γαϊδάρου) 
Πάμε,  λοιπόν:

  Έξω από το παλάτι του, ο  Κρέοντας παρουσιάζει  στους γέροντες της Θήβας, Τον Χορό,   το μεγαλόπνοο σχέδιό του για την ανόρθωση  της Θήβα, το οποίο συνοψίζεται στο δόγμα "δεν ξέρετε την τύφλα σας, καλά που έχετε και μένα τον τιτανομεγιστοτεράστιο". Ξαφνικά , εμφανίζεται ένας από τους φύλακες στους οποίους είχε αναθέσει να προσέχουν ώστε να μην θάψει κανείς το σώμα του νεκρού ¨Πολυνείκη, τον οποίο θεωρεί προδότη.
Νεφέλη

Διστακτικός και φοβισμένος,  ο φύλακας  ανακοινώνει στον Κρέοντα ότι το σώμα του Πολυνείκη το βρήκαν  θαμμένο όταν έφτασαν στο σημείο.
Άννα

( Δυο ώρες νωρίτερα.
 Η Αντιγόνη, αδερφή του Πολυνείκη και ανιψιά του Κρέοντα, διαφωνεί με την απόφαση του Κρέοντα και , παρά τις παραινέσεις της αδερφής της, Ισμήνης,  αποφασίζει να θάψει τον αδερφό της.
Καλλιόπη

Αντικρύζει δακρυσμένη το νεκρό σώμα του αδερφού της
Ελεάννα Κατ.

και πλησιάζει για να του προσφέρει όσες νεκρικές τιμές μπορεί. Στο μεταξύ, ξεκινάει από το παλάτι η φρουρά των φυλάκων όπως έχει ορίσει ο Κρέοντας. 
Δημήτρης

Η Αντιγόνη, ανήξερη για την άφιξη των φυλάκων,   ολοκληρώνει την ταφή συμβολικά ρίχνοντας λίγο χώμα για να φύγει το άγος
Πετρούλα

κι επιστρέφει στο παλάτι για να πάρει ό,τι χρειάζεται ώστε να θάψει κανονικά τον Πολυνείκη, αφήνοντας μισοθαμμένο το σώμα του. 
Θοδώρα

 Στο μεταξύ, φτάνουν οι φύλακες κι ο πρώτος σκοπός βλέπει έκπληκτος τον Πολυνείκη θαμμένο.
Ηλίας
Τέλος αναδρομής)

Ο Κρέοντας εξοργισμένος από τα νέα,  υποπτεύεται ως ηθικούς αυτουργούς της παράβασης  τους πολιτικούς του αντιπάλους οι οποίοι χρημάτισαν τους  φυσικούς αυτουργούς, τους ίδιους τους φύλακες. Τους απειλεί δε  με τα φριχτότερα μαρτύρια αν δεν τους φέρουν τον δράστη και ξαναμπαίνει στο παλάτι.
Τσαμπίκα

 Ο φύλακας τρομοκρατημένος επιστρέφει στο πόστο του.   Ενημερώνει τους υπόλοιπους, ξεθάβουν το σώμα του Πολυνείκη και παρακινούν με βρισιές ο ένας τον άλλον να δείξει την απαιτούμενη προσοχή.
Ραφαήλ




Είναι πια απομεσήμερο όταν ο φύλακας επιστρέφει περιχαρής με την Αντιγόνη κρατούμενη, γεγονός που προκαλεί απίστευτη έκπληξη  στο Χορό  που έχει ξεμείνει να  χαζολογάει ακόμα μπροστά στο παλάτι. Ο φύλακας ζητάει τον Κρέοντα που "όλως τυχαίως" σηκώνεται από τον θρόνο του για να βγει  έξω.

Ελεάννα Κων.

Βλέπει την Αντιγόνη κρατούμενη του φύλακα και αδυνατεί να πιστέψει στα μάτια του.
Δήμητρα

Αναγκασμένος από τις επίμονες ερωτήσεις ο φύλακας αναγκάζεται να περιγράψει αναλυτικά τι έγινε

(Δυο ώρες πριν...
Είναι πια μεσημέρι, όταν ξαφνικά μια τεράστια ανεμοθύελλα ξεσπάει από το πουθενά  κι αναγκάζει τους προληπτικούς  φύλακες, παγιδευμένους  ανάμεσα στο φόβο του Κρέοντα και στο φόβο των θεών, να λουφάξουν κάπου που έχει απάγκιο, Στο μεταξύ, αψηφώντας την ορμή του ανέμου μια λεπτή γυναικεία φιγούρα πλησιάζει.
Μανώλης

Είναι η Αντιγόνη που επιστρέφει  για να ολοκληρώσει την ταφή του Πολυνείκη.
Μαριλένα

   Σκούζει σαν του πουλί που του πήραν τα μικρά από τη φωλιά, βλέποντας το σώμα του Πολυνείκη απογυμνωμένο ξανά και δεν παρατηρεί  τους φύλακες που προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν από τη θύελλα. 
Αναστασία

Κατόπιν, "στα δυο της χέρια κουβαλά χώμα στεγνό"
Σταματία

και " από ροΐ χαλκωματένιο ραντίζει τον πεθαμένο τρεις φορές με τ' άγιασμα."  
Κατερίνα

Όταν οι φύλακες βλέπουν την Αντιγόνη ορμάνε, 
Βαγγέλης Π.

 κι ενώ "Οι άλλοι άνθρωποι φροντίζουν τις δουλειές τους ατέλειωτα χαρτιά παιδιά που μεγαλώνουν, γυναίκες που γερνούνε δύσκολα",
Μαίρη

 την συλλαμβάνουν χωρίς να αντισταθεί καθόλου και  κι εκείνη παραδέχεται τα πάντα, και τα πριν και τα τωρινά.
Νίκος Χ.
Τέλος αναδρομής)

Κι έφτασε η ώρα της τελικής σύγκρουσης μεταξύ Κρέοντα και Αντιγόνης!
Βάσω

Ο Κρέοντας επιτρέπει στο φύλακα να φύγει και γυρίζει στην Αντιγόνη  που γεμάτη  αηδία έχει τα μάτια καρφωμένα στο έδαφος.
Βαγγέλης Ξ.

 Η ελπίδα του να μην είχε γνώση της διαταγής του αποδεικνύεται φρούδα, όταν η Αντιγόνη με σθένος υπερασπίζεται τη πράξη της και τα δικαιώματα του νεκρού Πολυνείκη.
Μιχάλης

Ο Κρέοντας εξοργίζεται από το θάρρος, το κουράγιο και την αποφασιστικότητα της Αντιγόνης .
Νίκος Τ.


Οι απειλές του όμως δεν φοβίζουν την Αντιγόνη που τον ειρωνεύεται...
Διαμαντής

Για να δείτε τι θα γίνει μετά, τι γνώμη έχει ο Αίμονας για την υπόθεση, πώς το πήρε ο Τειρεσίας κτλ, θα χρειαστεί να πάτε σε κάποιο σινεμά κοντά σας ή  να περιμένετε μέχρι την επόμενη χρονιά (Ενδεχομένως).

Υ,Γ. Αν τυχόν αναρωτιέστε πως βγαίνει ένα σκανάρισμα αν τραβήξετε μια σελίδα  την ώρα του σκαναρίσματος και βάλετε μια άλλη, ιδού μια υπερρεαλιστική μίξη...

Και μια και μιλάμε για σουρεαλισμό, εντάξει, το έκανα το καθήκον μου  ως δάσκαλος κι έφτιαξα  το πρέπον 'ακαδημαϊκό" βιντεάκι για την ανάρτηση. Θα μου επιτρέψετε όμως να παραθέσω και την πιο γκαζιάρικη εκδοχή που σκέφτηκα πρώτα να φτιάξω, γιατί άμα μου μένουν απωθημένα δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: