Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

"Αντιγόνη" της Δήμητρας Π. (Ένα εναλλακτικό τέλος της τραγωδίας)


Η Δήμητρα Π. από το Ε1 Του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, που έχει παράδοση στα εναλλακτικά... τέλη, παρουσιάζει (αυτοβούλως) σήμερα μια εναλλακτική εκδοχή της  "Αντιγόνης."
  ~ΑΝΤΙΓΟΝΗ~
   Ο Κρέοντας θάβει ζωντανή την Αντιγόνη σε μία σπηλιά και ύστερα κατευθύνεται στο παλάτι με την συνοδεία της φρουράς του ως θριαμβευτής. Πλέον αισθάνεται ικανοποίηση που απέδειξε στον λαό και στον εαυτό του πως ο λόγος του είναι νόμος και πως  όποιος τον αψηφά πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι θα υποστεί τις συνέπειες.
   Φτάνοντας στο παλάτι του, ο Κρέοντας  προστάζει όλες τις υπηρέτριες να ετοιμάσουν δείπνο για εκείνον και την οικογένειά του. Κατά την διάρκεια τψν ετοιμασιών καταφθάνει  ο μάντης Τειρεσίας  συνοδευόμενος από ένα παιδί, φέρνοντας άσχημα νέα για τον Κρέοντα.
ΚΡ-Καλώς ήλθες μάντη. Τι σε φέρνει από τα μέρη μας;
ΜΑΝ-Βασιλιά μου! Γνωρίζεις καλά πως μόνο το καλό σου θέλω και πως οι προφητείες μου είναι ακριβείς και πάντοτε αληθείς. Έτσι λοιπόν και σήμερα, καθώς θαύμαζα την  ομορφιά της φύσης μέσα από τα μάτια του αγοριού, παρατήρησα πως όλα ήταν διαφορετικά. Τα πουλιά βρίσκονταν σε μία διαρκή διαμάχη καταλήγοντας να κατασπαράζει το ένα το άλλο.
ΚΡ-Τι εννοείς μάντη; Τι σημαίνουν όλα αυτά;
ΜΑΝ-Άκουσε βασιλιά μου. Όλον αυτόν τον καιρό αναζητάς τον παραβάτη των νόμων που θέσπισες εσύ και υπόσχεσαι θάνατο με σκοπό να προβάλεις την δύναμη σου. Τώρα ανακαλύπτεις πως ο παραβάτης αυτός είναι η ανιψιά σου και μέλλουσα σύζυγος του γιού σου. Παρ’ όλα αυτά, δεν πτοείσαι και συνεχίζεις αυτό που άρχισες αψηφώντας έτσι και την σημασία της οικογένειας σου και την ευτυχία του μονάκριβου γιού σου αλλά και τους θεούς.
ΚΡ-Η οικογένειά μου με αψήφησε πρώτη. Η ευτυχία του γιού μου είναι αυτή που θα του υποδείξω εγώ. Τους Θεούς  δεν τους αψήφησα στιγμή!
ΜΑΝ-Τα λόγια σου δεν είναι σωστά. Η ανηψιά σου ήθελε απλώς να τιμήσει το νεκρό αδελφό της διαπράττοντας την ταφή του. Αυτό φυσικά δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον όχι φανερά, καθώς εσύ ο ίδιος το απαγόρεψες. Έτσι την  έστρεψες στην ‘παρανομία’. Ο γιός σου επιλέγει μόνος του ποιά είναι η ευτυχία για εκείνον. Είναι πλέον ο μοναδικός που έχεις και θα έπρεπε να είναι για εσένα τόσο σημαντικός όσο εσύ για εκείνον. Να μην του στερήσεις την ευτυχία. Οι Θεοί είναι εκείνοι που διαφωνούν με τις πράξεις σου. Άφησες τόσα νεκρά σώματα άταφα και απαγόρεψες την ταφή τους. Θέσπισες νόμους και τους υποστήριξες όσο τίποτα, καταργώντας  τον θεσμό της οικογένειάς, και μάλιστα αδιαφόρησες για τη δικά σου σου, αν ο παραβάτης άνηκε σε αυτήν. Τους δημιούργησες τους νόμους  με ποινή , σε όποιον τους παραβεί,  τον θάνατο,  φοβούμενος μην χάσεις τον  θρόνο σου.
ΚΡ- Δεν ξέρω ποιός σε έβαλε να μου τα πεις αυτά, μάντη, αλλά γνωρίζω καλά τις πράξεις μου και δεν μετανιώνω για καμία. Πιθανότατα να σε έβαλε κάποιος που θέλει να αναλάβει το θρόνο μου, αλλά γυρνώντας ενημέρωσέ τον πως ο θρόνος θα παραμείνει στην οικογένειά μου, καθώς μόλις ο Άδης με καλέσει ο Αίμονας θα αναλάβει την διοίκηση. Οπότε γύρνα πίσω μάντη και φρόντισε να μαθευτεί αυτό σε όλους όσους με συκοφαντούν.
ΜΑΝ- Αυτά είναι της φαντασίας σου λόγια. Εγώ όμως οφείλω να σε προειδοποιήσω.  Αν δεν μετανιώσεις και δεν έρθεις στα λογικά σου, αν δεν θάψεις τους νεκρούς και δεν ελευθερώσεις την Αντιγόνη η δυστυχία θα σου χτυπήσει την πόρτα και τότε θα καταλάβεις το λάθος σου, μα θα είναι αργά.
ΚΡ-Φύγε, μάντη... Φύγε και μαζί πάρε και τις ψευδαισθήσεις σου.
Ο μάντης αποχωρεί από το παλάτι και κατόπιν καταφθάνει ο φύλακας
ΦΥΛ-Βασιλιά μου!  Η Αντιγόνη εξαφανίστηκε!
ΚΡ-Τι ανοησίες είναι αυτές που μου λες; Η Αντιγόνη είναι θαμμένη. Είναι αδύνατον να εξαφανίστηκε.
ΦΥΛ-Βασιλιά μου, και εγώ αν δεν το έβλεπα με τα ίδια μου τα μάτια δεν θα το πίστευα. Μα πρέπει να με πιστέψεις. Ρωτήσαμε , μα κανένας δεν την είδε μήτε την άκουσε. Είναι σημάδι των Θεών θαρρώ.
ΚΡ-Οι Θεοί είναι με το μέρος μου. Αποκλείεται. Κάτι άλλο έχει συμβεί. Στείλε τους άνδρες μου να την βρούνε. Αν έχει φύγει δεν θα βρίσκεται μακριά. Το μόνο μέσο για εκείνη είναι τα πόδια της.
Ο φύλακας γνέφει καταφατικά και ύστερα σπεύδει να αναγγείλει την διαταγή.
Στην αίθουσα καταφθάνει μια υπηρέτρια και ανακοινώνει στον Κρέοντα ότι το δείπνο σερβιρίστηκε και η γυναίκα του τον περιμένει, όμως ο Αίμονας δεν έχει εμφανιστεί.
Ο Κρέοντας σκέφτηκε πως ίσως δεν έχει όρεξη, και έτσι φτάνοντας στο τραπέζι δειπνεί με την αγαπημένη του και ύστερα οδηγείται στην κρεβατοκάμαρα του για να ξεκουραστεί. Λίγα λεπτά αργότερα μία είδηση καταφθάνει στο παλάτι, ότι ο γιός του ελευθέρωσε την Αντιγόνη και το έσκασε μαζί της. Ο Κρέοντας ακούγοντάς το αυτό ταράχθηκε. Διέταξε να τους βρουν και να τους συλλάβουν και τους δύο, χωρίς όμως να τους κάνουν κακό. Οι φύλακες χωρίς να χάσουν καθόλου χρόνο έσπευσαν στα άλογά τους και ξεκίνησαν την αναζήτηση.
ΚΡ-Είναι αδύνατον! Ο μονάκριβός μου να με απαρνείται για μία γυναίκα. Είναι ανήκουστο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ντρόπιασε την οικογένειά μας και θα το πληρώσει.
ΕΥΡ-Είναι γιος μας. Δεν έχουμε κάποιον άλλο...Σκέψου λογικά και μην κάνεις κάποια κίνηση που θα μετανιώσεις. Σε παρακαλώ...
ΚΡ-Πρέπει να καταλάβει πως είμαι πατέρας του και ό,τι λέω είναι νόμος.
ΕΥΡ-Ξανασκέψου το. Μετά θα είναι αργά.
ΚΡ-Έχω πάρει ήδη την απόφασή μου και αυτό δεν αλλάζει. Σε παρακαλώ, Ευρυδίκη,  άφησέ με μόνο μου.
Η Ευρυδίκη αποχωρεί και αφήνει τον Κρέοντα μόνο στην σκηνή.
ΧΟΡ-Κρέοντα, ο γέροντας μίλησε...  Η γυναίκα σου το ίδιο. Μετά θα είναι αργά...
Οι μέρες περνούσαν και τα ίχνη της Αντιγόνης και του Αίμονα δεν είχαν βρεθεί.  Ο Κρέοντας είχε αρχίσει να ανησυχεί.
ΦΥΛ-Βασιλιά μου, βρέθηκε η Αντιγόνη και ο Αίμονας.
ΚΡ- Ωραία! Φέρτε τους μέσα.
ΦΥΛ-Μάλιστα...Αν και πιστεύω πως πρέπει να σας προειδοποιήσω πρώτα.
ΚΡ-Κάνε αυτό που σου είπα.
Ο φύλακας αποχωρεί και εμφανίζεται μαζί με άλλους τέσσερεις φύλακες κρατώντας τα άψυχα σώματα της Αντιγόνης και του Αίμονα. Σάστισε ο Κρέοντας...
ΚΡ-Αδύνατον...Ε ίναι...είναι νεκρός... Ο μονάκριβός μου είναι νεκρός...
Εκείνη την στιγμή στην σκηνή εμφανίζεται η Ευρυδίκη και ακούει αυτά που ξεστομίζει ο Κρέοντας σχεδόν ψιθυριστά. Τρέχει να εξακριβώσει τα μαντάτα και αυτό που αντικρύζει δεν την ευχαριστεί καθόλου. Αποχωρεί από την σκηνή, αφού πρώτα έχει αποχαιρετήσει τον Αίμονα και του έχει ψιθυρίσει κάτι στο αυτί του. Ύστερα από λίγη ώρα στην σκηνή εμφανίζεται η υπηρέτρια και ανακοινώνει τον θάνατο της Ευρυδίκης. Ο Κρέοντας, πλέον ανήμπορος και μόνος, δίνει τέλος στην ζωή του αφού πρώτα ζητά συγχώρεση από τους νεκρούς, τους θεούς και την οικογένειά του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: