Για το "μπαρ"

Όποιος μπήκε γιατί νομίζει ότι είναι υποχρεωτικό...
Να την "κάνει"!
ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!

(Εκτός από όταν δεν έχουμε βιβλία... Τότε είναι υποχρεωτικό... Για γκελ μπουρντά, καμάρια μου!)

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Εγώ καλά σου τα λεγα: What if ο Έκτορας ακολουθούσε το πολεμικό σχέδιο της Ανδρομάχης

      Η συνάντηση Ανδρομάχης και Έκτορα που περιγράφεται στη ραψωδία Ζ της Ιλιάδας είναι μια από τις πιο όμορφες σκηνές της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
      Η Ανδρομάχη προλαβαίνει την τελευταία κυριολεκτικά σκηνή τον Έκτορα πριν βγει κάστρο και επιδίδεται στην ύστατη προσπάθεια να τον πείσει να μην βγει στη μάχη,  καθώς νοιώθει πως θα πεθάνει και θα τον χάσει. Στο συγκινητικό της λόγο, αφού προσπαθεί κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα να πείσει τον Έκτορα να μείνει στο κάστρο με όπλο την αγάπη της,  την αγάπη του παιδιού τους και τη μοίρα που τους περιμένει εάν αυτός πεθάνει. Και για να ενισχύσει την παράκληση της, προσφέρει, μπαίνοντας στα χωράφια  του μάλιστα, και μια εναλλακτική λύση: Να αμυνθούν στο  ισχυρό τους κάστρο, δυναμώνοντας τυχόν αδύνατα σημεία του, μέχρι να βαρεθούν οι Αχαιοί και να φύγουν.  Ο Έκτορας ωστόσο , παρόλη την αγάπη του για την Ανδρομάχη,  είναι υποχρεωμένος να απορρίψει το σωστό σχέδιο της επικαλούμενος το ήθος του ως ανθρώπου και ως πολίτη και την αγάπη του για την Ανδρομάχη, καθώς προτιμάει να είναι νεκρός και να μην τη δει να γίνεται σκλάβα μετά την ήττα που την θεωρεί αναπόφευκτη (σε κάθε περίπτωση πάντως όχι για την υστεροφημία του, απορρίπτοντας έτσι το ηρωικό ιδεώδες του ομηρικού κόσμου, αλλά για περισσότερες πληροφορίες πάνω στην συγκεκριμένη ενότητα δείτε εδώ.). Στην πραγματικότητα βέβαια ο Έκτορας υποχρεούται να απορρίψει το σχέδιο της γυναίκας τους διότι πολύ απλά δεν βολεύει τον ποιητή δραματουργικά και αφηγηματικά. Διότι ο Έκτορας πρέπει να σκοτώσει τον Πάτροκλο και έτσι να εξαναγκαστεί ο Αχιλλέας να ξαναβγεί στη μάχη για να τον σκοτώσει ως εκδίκηση και με το θάνατό του  Έκτορα να  υπογραφεί  η θανατική καταδίκη της Τροίας, καθώς χωρίς τον καλύτερο πολεμιστή της η άλωση είναι θέμα χρόνου...
    Τι θα γινόταν όμως, εάν ο Έκτορας ακολουθούσε το πολεμικό σχέδιο της Ανδρομάχης;  Ας δούμε τι πιστεύουν  μαθητές και οι μαθήτριες του Β3 του Μουσικού Σχολείου Ρόδου.  (Παρόμοια εργασία από μαθητές του Γυμνασίου Παραδεισίου δείτε εδώ και την ερωτική αλληλογραφία του Έκτορα και της Ανδρομάχης από μαθητές του Γυμνασίου Παραδεισίου και του Γυμνασίου με Λυκειάκες Τάξεις Μεθάνων δείτε εδώ. )

Αγγελική
Πιστεύω πως η Ιλιάδα θα εξελισσόταν κάπως έτσι:
Η Τροία δεν θα έπεφτε. Ο  Έκτορας θα βοηθούσε στον πόλεμο δίχως να πεθάνει. Οι θεοί όμως, επειδή η μοίρα του Έκτορα έλεγε πως θα πεθάνει στην μάχη, άρχισαν να φιλονικούν. Η Αθηνά και η Ήρα θέλουν να τιμωρηθεί ο Έκτορας, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει από τον θάνατο,  ενώ ο Απόλλωνας κι η Αφροδίτη θέλουν να τον προστατεύσουν. Ο Δίας ήταν αμέτοχος. Όταν οι Αχαιοί άρχισαν να λιγοστεύουν, ο Αχιλλέας και ο Πάρης έφθασαν στην μάχη. Μονομαχούν αλλά ο Αχιλλέας πέφτει νεκρός. Ο Οδυσσέας και ο Μενέλαος, οι μόνοι που απέμειναν στην μάχη, θα θελήσουν να πάρουν εκδίκηση, αλλά η λογική του Οδυσσέα δεν θα τον αφήσει. Με την σκέψη ότι πέθαναν σχεδόν όλοι οι Αχαιοί, θα θελήσει να κάνει συνθήκη ειρήνης.. Όμως ο Μενέλαος θα είναι αντίθετος, διότι θέλει την Ελένη και τα πλούτη της Τροίας, Έτσι, καταλήγει στο θάνατο κι αυτός. Ο Οδυσσέας, μόνος τώρα, θα παραδοθεί και θα παρακαλέσει τους Τρώες για ειρήνη. Ο Έκτορας και η Ανδρομάχη θα είναι οι πρώτοι που θα συμφωνήσουν. Στο τέλος, ο μόνος Αχαιός που θα έχει απομείνει θα νικηθεί από την λογική.

Νίκος
 "Η εξέλιξη της Ιλιάδας  με τον Ανδρομάχειο Σχέδιο"
Εάν το σχέδιο της Ανδρομάχης είχε ακολουθηθεί η Ιλιάδα θα έπαιρνε μια τελείως διαφορετική τροπή. Ο Έκτορας θα έμενε στη ζωή κρατώντας ψηλά το ηθικό των Τρώων που θα αμύνονταν. Οι Αχαιοί αποφασίζουν έπειτα από σκληρή μάχη να αναδιπλωθούν στο στρατόπεδό τους. Ο Δίας είχε εκπληρώσει τον όρκο του στη Θέτιδα, ωστόσο οι αρχηγοί των Αχαιών με επικεφαλής τον Αγαμέμνονα, αρνούνται να δεχτούν τον Αχιλλέα πίσω. Ο Αχιλλέας φεύγει για τη Φθία, ενώ η νέμεση ετοιμάζει να επιβάλλει ολοκληρωτική τίση στους Αχαιούς.
   Το γεγονός καταβάλλει τους επιτιθέμενους, των οποίων οι στρατηγοί υποχωρούν κατά κύματα, φοβούμενοι τα χειρότερα. Το πολεμικό επιτελείο καταρρέει. Η ύβρη του Αγαμέμνονα τιμωρείται όταν κάποιος λιποτάκτης από το στράτευμα του, τον σκοτώνει στον ύπνο του και φεύγει με μια από τις παλλακίδες του, με την οποία ήταν ερωτευμένος. Ο Μενέλαος που είχε ακολουθήσει τον Αγαμέμνονα στον διωγμό του Αχιλλέα, ακολουθεί την μοίρα του Αίαντα, του Διομήδη και του Ιδομενέα που σκοτώνονται στα πεδία των μαχών. Ο Οδυσσέας διαπιστώνοντας ότι οι  Αχαιοί δεν θα κρατούσαν για πολύ, γίνεται διπλός πράκτορας των Τρώων που βλέποντας τη συμβαίνει στους αντιπάλους τους επιστρέφουν στην επίθεση, Εκεί λοιπόν, στα παλάτια του Πριάμου θα λάβει την τίση του και εκείνος από τον Πάρη, όταν έμαθε ότι είχε μείνει η Ελένη έγκυος από αυτόν και τον σκοτώνει σε μονομαχία.
    Ο Πρίαμος πεθαίνει καθώς οι τελευταίες εχθρικές θέσεις καταλαμβάνονταν και καμπτόταν η τελευταία αντίσταση. Ο πόλεμος έχει πλέον τελειώσει, ωστόσο, με τον θάνατο του πατέρα τους, τα δυο αδέρφια καλούνται να λύσουν το θέμα της διαδοχής. Τότε, η Ανδρομάχη θα σκαρφιστεί ακόμα μια πρωτοποριακή ιδέα: Την δημοκρατία.  Κάθε Τρώας θα ψήφιζε ποιον θα ήθελε να τον κυβερνήσει.  Η νίκη του Έκτορα ήταν συντριπτική, με αποτέλεσμα ο Πάρης, ενθαρρυμένος από την Ελένη, να ζητήσει μονομαχία από τον αδερφό του, την οποία αυτή τη φορά θα χάσει, πεθαίνοντας από τα χέρια του Έκτορα που αμέσως μετά, πάνω στην μανία του, σκοτώνει και την Ελένη.
  Έπειτα από αυτό, ο δεκαετής αυτός κύκλος αίματος περνάει και επίσημα στην ιστορία. Υπό την ηγεσία του Έκτορα, η πόλη επανέρχεται στην ακμή, ενώ η Ανδρομάχη γίνεται λαϊκή ηρωίδ και ιδρύτρια του πρώτου, πρώιμου φεμινιστικού κινήματος...
 Υ.Γ.: Η Ρώμη δεν θα κτιζόταν τελικά ούτε σε μία ούτε και σε καμία ημέρα!

Ραφαέλα
Οι Τρώες είναι μέσα από τα τείχη και ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα. Έχουν πάρει την μεγάλη απόφαση να γκρεμίσουν τα τείχη τους προκειμένου να κερδίσουν. Όλα είναι έτοιμα και περιμένουν να ανεβούν όλοι οι Αχαιοί στα τείχη για να ολοκληρωθεί το σχέδιο. Λίγα λεπτά αργότερα, όταν ανέβηκαν όλοι οι Αχαιοί στα τείχη, οι Τρώες τα γκρεμίζουν. Το σχέδιο τους πετυχαίνει, οι Τρώες κέρδισαν. Οι Αχαιοί είναι νεκροί και όσοι από αυτούς κατάφεραν να επιβιώσουν το έσκασαν. Η Τροία είναι αποκλειστικά των Τρώων πια.

Ραφαήλ
Πιστεύω πως μετά το σχέδιο αυτό, εάν το ακολουθούσε, ο Έκτορας θα είχε ζήσει. Ο Αχιλλέας δεν θα είχε πάρει δόξα και θα έμενε στη σκηνή του πολύ περισσότερο καιρό. Επίσης, δεν θα είχε κατακτηθεί η Τροία γιατί  ο Έκτορας θα είχε σκοτώσει από τα τείχη τους καλύτερους Αχαιούς και έτσι θα είχε μείνει μόνο ο Αχιλλέας, ο οποίος πιθανότατα τελικά θα σκοτωνόταν κι αυτός.

Λίζα
Αν ακολουθούνταν το πολεμικό σχέδιο της Ανδρομάχης, η Τροία θα είχε κερδίσει σημαντικό έδαφος. Οι Αχαιοί μπορεί να είχαν ηττηθεί και ο Έκτορας και ο Αχιλλέας να μην είχαν σκοτωθεί. Βέβαια, ο φιλόδοξος Αχιλλέας μπορεί να μην κέρδιζε την τιμή και την δόξα που ήθελε. Ο Έκτορας θα γινόταν βασιλιάς της Τροίας με ένα υγιή διάδοχο και την ευτυχία που επιδίωκε. Δεν θα υπήρχε κάτι σημαντικό για να αποτελέσει ιστορία, συνεπώς δεν θα υπήρχε Ιλιάδα. 

Καλλιόπη
Πιστεύω πως εάν ακολουθούταν η πολεμική τακτική της Ανδρομαχης, ίσως οι Τρώες κατάφερναν να σκοτώσουν περισσότερους Αχαιούς κατά την διάρκεια του πολέμου, αλλά όχι ότι θα τον νικούσαν. ούτως ή άλλως, ο Δίας ήταν αποφασισμένος να δικαιώσει τον Αχιλλέα, έτσι όταν αυτός θα επέστρεφε στην μάχη, οι Αχαιοί θα ήταν ακόμα πιο δυνατοί και θαρραλέοι.  Οι Αχαιοί στην μάχη ήταν πιο πολλοί από τους Τρώες αλλά και πιο καλά  προετοιμασμένοι από αυτούς.  Είναι λογικό, λοιπόν, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία να νικήσουν. Παρ' όλα αυτά, εάν οι Τρώες κατάφερναν να κερδίσουν την εύνοια των άλλων θεών και εάν έβρισκαν κάποιο ισχυρό όπλο  το οποίο θα ήταν δυνατό να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο αριθμό των Αχαιών και  εάν κατάφερναν να βρουν την κατάλληλη τακτική, ίσως και να νικούσαν, κάτι όμως που κανείς δεν σκέφτηκε ή μπόρεσε να βρει και να πραγματοποιήσει. Επίσης, θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να κέρδιζαν την εύνοια του Δία, ο οποίος πρώτα να βοηθούσε τον Αχιλλέα για να καταλάβουν όλοι την αξία του, αλλά μετά να βοηθούσε τους Τρώες.

Σάββας Λ.
Εάν ο Έκτορας ακολουθούσε το σχέδιο της Ανδρομάχης δεν θα είχε βγει στη μάχη, άρα δεν θα είχε σκοτωθεί και το ηθικό των Τρώων θα ήταν ακμαίο. Δεν θα καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια, ακόμα και μέσα στο κάστρο όμως. Ενδεχομένως θα οργάνωνε την άμυνα της πόλη με τοξότες. Έτσι οι Τρώες δεν θα μπορούσαν να τον αποκαλέσουν ανίκανο στρατηγό. Επίσης, οι Αχαιοί δεν θα μπορούσαν να ξεγελάσουν και τον Έκτορα με τον Δούρειο Ίππο και η Τροία μάλλον θα σωζόταν.


Γιώργος
Κατά την γνώμη μου, αν το σχέδιο της  Ανδρομάχη ακολουθούταν από τους Τρώες, η ιστορία του Τρωικού Πολέμου θα άλλαζε ριζικά. Αρχικά, αν οι Τρώες έμεναν πίσω από τα τείχη της Τροίας , οι Αχαιοί δεν θα είχαν τρόπο να πάρουν την πόλη. Κι αν έβρισκαν κάποιον, θα τους την είχαν στημένη οι Τρώες, καθώς δεν θα είχε τόσες απώλειες ο στρατός τους. Επίσης, αν οι Αχαιοί δεν είχαν τρόπο να μπουν στην πόλη, δεν θα σκοτωνόταν ο πρωταγωνιστής της Ιλιάδας, ο Αχιλλέας. Αν όμως έβρισκαν τρόπο, ίσως ο Αχιλλέας να  είχε την ίδια κατάληξη. Ό Έκτορας δεν θα σκοτωνόταν και οι Αχαιοί δεν θα έπαιρναν ούτε την Ελένη ούτε την Τροία.

Ακίρα
Πιστεύω ότι εάν τελικά ακολουθούσαν οι Τρώες το σχέδιο της Ανδρομάχης, ο Έκτορας θα μπορούσε να ζούσε και υπήρχε πιθανότητα νίκης και από την μεριά των Τρώων. Γιατί, εάν οχυρωνόταν στην πόλη και ενίσχυαν τα αδύναμα σημεία του τείχους, θα είχαν καλύτερη άμυνα. Μπορεί όμως τότε ο Έκτορας να θεωρούταν δειλός, επειδή δεν θα έβγαινε να πολεμήσει τότε που έπρεπε και δεν θα φαινόταν αντάξιος των περιστάσεων.

Ορέστης
Αν ο Έκτορας ακολουθούσε το σχέδιο της Ανδρομάχης, πιστεύω ότι η Τροία θα έπεφτε πολύ πιο γρήγορα και ο Έκτορας θα πέθαινε μαζί με τη γυναίκα του και το παιδί του. Δεν θα πέθαιναν πολλοί Αχαιοί και ο Αχιλλέας θα επέστρεφε στο σπίτι του ζωντανός.

Άννα
Η Ανδρομάχη είχε πει στον Έκτορα να βάλει τους υπόλοιπους να πολεμήσουν στα τείχη. Αν γινόταν αυτό, θα έμπαιναν πιο εύκολα μέσα και ο το πιθανότερο ήταν να τους σκοτώσουν όλους και ο Έκτορας θα πέθαινε αδόξαστος, αφού δεν θα είχε πολεμήσει.

Χρήστος
Εάν ο Έκτορας ακολουθούσε το πολεμικό σχέδιο της Ανδρομάχης, θα είχε μείνει  μέσα στα τείχη και ως αμυνόμενος  οι πιθανότητες να σκοτωθεί θα ήταν λιγότερες. Αφού δεν θα πέθαινε ο Έκτορας, μάλλον η Τροία δεν θα είχε πέσει. Εάν οι Τρώες νικούσαν, τότε οι ηττημένοι Αχαιοί θα γυρνούσαν ταπεινωμένοι στα σπίτια τους και ο Αχιλλέας θα είχε σκοτωθεί πολύ πιο νωρίς από τότε που μας "λέει" το έπος. Μετά από χρόνια ο Εκτορείδης Αστυάνακτας. πολύ ικανός πολεμιστής, θα θέλει εκδίκηση αι θα επιτεθεί ανελέητα με μεγάλο στρατό στους Αχαιούς υποτάσσοντάς τους.

Μιχάλης
Αν άκουγε ο Έκτορας το σχέδιο της Ανδρομάχης, πιστεύω ότι δεν θα άλλαζε το τέλος της ιστορίας ως προς το ότι η Τροία καταστρέφεται. Αλλά θα άλλαζε κάποια ενδιάμεσα μέρη της ιστορίας. Π.χ. αν ήταν μέσα στα τείχη δεν θα πέθαινε γρήγορα κι έτσι θα μπορούσε να είχε φυγαδεύσει την Ανδρομάχη και το παιδί του. Επίσης, κάποια σημαντικά πρόσωπα των Αχαιών, όπως ο Πάτροκλος, θα μπορούσαν να είχαν επιζήσει, εάν ο Έκτορας δεν ήταν έξω στη μάχη.

Χρύσανθος
Οι Τρώες θα είχαν σίγουρη ήττα και, αφού θα είχε τελειώσει η μάχη με τους Τρώες χαμένους, ο Έκτορας δεν θα άντεχε την ντροπή από τις κατηγορίες των οικογενειών των πολεμιστών που άφησε να πεθάνουν. Επίσης δεν θα άντεχε που θα έβλεπε τους εχθρούς του να βασανίζουν την Ανδρομάχη.

Μιχαήλ Άγγελος
Πρώτον, ο Έκτορας θα ξεφτιλιζόταν λόγω του ότι δεν θα πολεμούσε για την πατρίδα του. Επίσης, γιατί είναι και άντρας και από τους καλύτερους μαχητές, δεν είναι δηλαδή γυναίκα ή παιδί, είναι από τους μεγαλύτερους μαχητές, το έχει δουλέψει δηλαδή. Μπορεί να μη σκοτωνόταν στον πόλεμο, αλλά θα σκοτωνόταν εκεί που έμεινε. Και δεν θα σκοτωνόταν μόνο αυτός αλλά και όλη η οικογένειά του.

Άγγελος
α) Εγώ πιστεύω ότι εάν ο Έκτορας ακολουθούσε το πολεμικό σχέδιο της Ανδρομάχης θα έμενε ζωντανός, αλλά ο Αχιλλέας θα σκότωνε τους πάντες μέχρι να βρει τον Έκτορα, γιατί ήθελε να έχει έναν άξιο αντίπαλο. Ο  Έκτορας όμως θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο και να στήσει παγίδες στους Αχαιούς με αποτέλεσμα να πεθάνουν πολλοί και οι υπόλοιποι να υποχωρήσουν για να μην ηττηθούν.  β) Εναλλακτικά, εάν έμενε ο Έκτορας μέσα στην πόλη και οι πολεμιστές του δεν ήταν τόσο καλοί όσο αυτός, θα πέθαιναν όλοι κι έτσι οι Αχαιοί θα μπαίναν στην πόλη για να βρούνε τον Έκτορα.  Μετά θα πέθαιναν όλοι οι Τρώες. Οι Αχαιοί θα ρωτούσαν πού είναι και άμα δεν δεν ήξεραν θα τους σκότωναν εκείνη τη στιγμή. Άρα  καλά έκανε που δεν έμεινε μέσα στα τείχη ο Έκτορας, το έκανε μόνο και μόνο γιατί ήταν ο μόνος τρόπος μήπως γλυτώσει το λαό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: